Zgodnie z planem pracy Szkolnego Koła PCK w internacie odbyły się zajęcia edukacyjne pt.: "Zdrowe żywienie - to mądre myślenie". Podczas zajęć  wychowankowie zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się również, jak ważny dla zdrowia jest aktywny, sportowy tryb życia oraz jaką dietę wybrać by uniknąć między innymi cukrzycy. Zainteresowanie wychowanków było tak duże, że zajęcia podzielono na dwie części. Dodatkowo wychowanki z gr. III dziewcząt poznały działanie urządzenia do pomiaru poziomu cukru, czyli glukometru. Mamy nadzieję, że zdobyta przez wychowanków wiedza utrwali zasady racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia.

W ramach innowacji pedagogicznej "W świecie wynalazków" na przełomie lutego i marca został zorganizowany konkurs dla klas I -III oraz grup przedszkolnych "Szalony Robot" który powstał z materiałów ekologicznych pochodzących z różnego rodzaju odpadów. Celem konkursu było rozwijanie wyobraźni plastycznej dzieci oraz kształtowanie świadomości ekologicznej w codziennym życiu. W piątek 11 marca pracę zostały ocenione przez komisję w składzie: Pani Dyrektor Emilia Nowak, Pani Wicedyrektor Joanna Winiarska oraz Pani Anna Białek. Po odczytaniu wyników  wręczono nagrody zwycięzcom: I miejsce klasa II - III au, II miejsce grupa przedszkolna "Żabki" i grupa przedszkolna "Motylki" oraz III miejsce grupa przedszkolna "Sowy". Wszystkim uczniom i wychowawcom dziękujemy i gratulujemy wspaniałych pomysłów.

Po raz pierwszy uczniowie naszego Ośrodka brali udział we warsztatach zorganizowanych przez Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Lesznie podczas Targów Edukacyjnych w Poznaniu.
W dniach od  11 do 13 marca 2022 roku zaprezentowali następujące zawody :
11.03 krawiec - uczniowie z przygotowanych szablonów wycinali z kolorowych materiałów elementy  związane z Wielkanocą: kurki, kaczki, króliki, ptaki - następnie obszywali te elementy, wypełniali i dekorowali wstążka i innymi dodatkami
12.03 ogrodnik - uczniowie  ukorzeniali rośliny: hortensję, porzeczkę i tuję, przesadzali tuję szmaragdową, szczepili sosnę himalajską, wysiewali nasiona warzyw przyprawowych, tworzyli stroiki wiosenno - wielkanocne
13.03 kucharz - uczniowie przygotowali dania na słono i słodko, były to tortilki z warzywami i łososiem, melon z szynką szwarcwaldzką oraz dipem żurawinowym, ryba pod pierzynką ananasową, muszle makaronowe z pastą jajeczną, sernik wiedeński polany musem malinowym, mini pavlowe z masą śmietanową oraz owocami, deser-krem z białej czekolady, jogurtu i utartych malin oraz mus truskawkowy z listkami mięty.
 
Wszystkie zaprezentowane działania uczniów  podczas warsztatów cieszyły się dużym zainteresowaniem zwiedzających na Targach Edukacyjnych.
Zaprezentowana była też nasza cała oferta edukacyjna na wszystkich poziomach nauczania, zwiedzający obejrzeli  film o SOSW w Rydzynie.
Wszystkim życzliwym osobom, które pomogły przygotować ekspozycję o SOSW, elementy dekoracyjne, akcent ukraiński oraz wsparły naszych uczniów merytorycznie dziękujemy  za pomoc i zaangażowanie.

Naszym kolejnym przystankiem w innowacji "Podróże dookoła świata " były Indie🇮🇳 To jeden z najbardziej fascynujących krajów świata. Niesamowite miejsce pełne kontrastów i tajemniczych zabytków. To kraj, który zachwyca bogactwem kulturowym, aromatyczną kuchnią oraz niesamowitą fauną i florą🐘🐅🦏🦚🦟 Naszą przygodę rozpoczęliśmy od pokazu strojów hinduskich👳‍♂️👳‍♀️👳 Następnie Pani Stenia opowiedziała nam o kulturze i obyczajach tego dalekiego kraju. Oglądaliśmy zdjęcia i pamiątki przywiezione z podróży. Każdy mógł spróbować najbardziej popularnych przypraw kuchni indyjskiej. Na koniec pani Ania przeprowadziła zajęcia z jogi🧘‍♂️🧘‍♀️🧘 które pomogły nam się zrelaksować po całym tygodniu nauki.

10 marca w Internacie obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Mężczyzny. Dziewczyny postanowiły przygotować dla płci przeciwnej słodką niespodziankę. Wybór padł na maślane ciasteczka. Dziewczęta z niewielką pomocą wychowawców przygotowały ciasto, wykrawały je, piekły, a następnie zapakowały niespodziankę dla każdego chłopaka. Atmosfera zarówno podczas prac kulinarnych jak i w czasie wręczania była bardzo miła. Niespodzianka przyniosła wszystkim wiele radości, nie tylko tym którzy zostali obdarowani !!! Tak więc bycie życzliwym daje radość innym, ale i niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków dla nas samych !!!