Luty to kolejny miesiąc, w którym "Żabki" wykonały zadania z Projektu „Sensorycznie się rozwijam bo skaczę, biegam, badam i dotykam". Tym razem ich zadania polegały na przygotowaniu sensorycznej maty z walentynkowych serc i butelek. Nasze serduszka wykorzystaliśmy też do kodowania i ćwiczeń ruchowych. Zadania sprawiły Żabkom dużo satysfakcji i radości.

W kolejnym etapie projektu "Terapia ręki dla każdego" wspomagaliśmy percepcję czuciową. "Żabki" wykonały zadania związane ze zmysłem dotyku, i robią w tym temacie duże postępy.

Drodzy Rodzice, Uczniowie, Nauczyciele.

Ponieważ w procesie edukacji należy tworzyć dzieciom takie środowisko, które będzie sprzyjało kształtowaniu nawyków prozdrowotnych, w tym żywieniowych, postanowiłyśmy przygotować dla Was informacje na temat zdrowego odżywiania Waszych pociech, a naszych wychowanków.

Ważną rolę w kształceniu i wychowaniu uczniów w szkole podstawowej i ponadpodstawowej odgrywa edukacja zdrowotna. Zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym wdrażanie ich do zachowań  higienicznych, bezpiecznych dla zdrowia własnego i innych osób, a ponadto ugruntowanie wiedzy z zakresu prawidłowego odżywania się, korzyści płynących z aktywności fizycznej, a także profilaktyki.

Żywienie dzieci, jako element zdrowego stylu życia, powinno zapewnić prawidłowy rozwój, zapobiegać chorobom wieku dziecięcego, a także zmniejszać ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w późniejszych okresach życia.

Badania naukowe w ostatnich latach wykazały, jak równie ważne w prawidłowym rozwoju dzieci i młodzieży oraz zapobieganiu otyłości i innym chorobom (rozwijającym się także w życiu dorosłym) są aktywność fizyczna, prawidłowy sen oraz przestrzeganie zasad korzystania z komputera, telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych, higiena (w tym jamy ustnej) czy profilaktyka. Dlatego warto zwrócić uwagę, że prawidłowe żywienie musi być łączone z pozostałymi elementami stylu życia.

Obecnie dużym problemem związanym ze zdrowiem dzieci i młodzieży jest „epidemia” nadwagi i otyłości. Zgodnie z wynikami badań aż  18,4% dzieci  jest zagrożone nadmierną masą ciała. Uwagę zwraca duża dynamika wzrostu odsetka częstości występowania otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Z badań wynika, że np.  w Warszawie na przestrzeni 30 lat częstość występowania otyłości wśród chłopców w wieku 11-15 lat zwiększyła się 3-krotnie, natomiast u dziewczynek w tym samym wieku aż 10-krotnie.

Błędy, które pojawiają się w sposobie odżywiania młodych Polaków, w tym i naszych wychowanków,  to między innymi:

  • zbyt małe spożycie warzyw i owoców,
  • nadmierne spożycie słodkich napojów,
  • niejedzenie śniadań, nie zabieranie drugich śniadań do szkoły,
  • zastępowanie posiłków pełnowartościowych produktami o niskiej wartości odżywczej, takimi jak słodycze, wysokokaloryczne wyroby cukiernicze oraz słone przekąski.

Zapraszamy Rodziców, Uczniów i Nauczycieli do obejrzenia i wysłuchania  filmu „10 zasad zdrowego odżywiania” , w którym specjalista do spraw żywienia dzieci i młodzieży, w sposób przejrzysty i bardzo ciekawy, przedstawia nieprawidłowości oraz główne błędy żywieniowe,  i wynikające z nich  jakościowe niedobory żywieniowe.

LINK https://www.youtube.com/watch?v=DF4znGEcBPU

                                   

                                                                    Izabela Sadowska, Renata Dziubek, Hanna Kuczek.

Ponieważ ,,Dzień Pizzy” przypadał podczas trwania ferii zimowych, klasy IVspu i I-IIIsps postanowiły rozpocząć świętowanie tego dnia już przed feriami. I tak powstały własnoręcznie przygotowane pizzerinki. Każda z nich była inna i wyjątkowa . A wszystkie oczywiście były przepyszne!!!

14 lutego w naszej szkole uczniowe młodszych klas świętowali Dzień Zakochanych♥️ w wyjątkowy sposób. Przy wspólnej zabawie i dobrej muzyce bawili się na baliku walentynkowo - karnawałowym. 🥳💃