Innowacja pedagogiczna: "Żyję w społeczeństwie"
Uczniowie klas Szkoły Przysposabiajacej do Pracy od października realizują zadania innowacji pedagogicznej: "Żyję w społeczeństwie". W październiku odwiedzili Urząd Pocztowy w Rydzynie, a następnie uczyli się wypełniać druki pocztowe. W listopadzie wyjechali do marketu Castorama w Lesznie, gdzie dzięki życzliwości pracowników mieli okazję zapoznać się zarówno z ofertą marketu, zadaniami pracowników, jak i wykonać szereg czynności pod fachowym nadzorem. Grudzień to czas szczególny. Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie. W związku z tym uczniowie wzięli udział w świątecznym spotkaniu z Panem Burmistrzem Miasta i Gminy Rydzyna Panem Kornelem Malcherkiem w Urzędzie Gminy. Poznali jego funkcjonowanie, zadawali Panu Burmistrzowi wiele pytań. Wszystkim Państwu dziękujemy za poświęcony czas i życzymy zdrowych, spokojnych świąt.

"Motylki" i "Żabki" wykonały kolejne zadania z Projektu "Kreatywny przedszkolak- kreatywne dziecko". Lampiony z słoiczków, cytrynka do herbaty i duży kawał serducha to prezent dla Dziadka i Babci, którzy już za chwilkę będą obchodzić swoje święto.
 
 

W dniu 10.01.2024 w Muzeum Ziemi Rawickiej odbyła się uroczystość rozdania nagród laureatom konkursu plastycznego „Mój świat moje marzenia”. Nasi uczniowie: Dominik i Przemek otrzymali dyplomy i nagrody. Następnie razem z kolegami mieli okazję zwiedzić muzeum, poznać osobliwości Rawicza, a przede wszystkim wziąć udział w wystawie prac Marca Chagalla (1887-1985), jednego z najwybitniejszych twórców sztuki europejskiej XX

4 stycznia jak co roku o tej porze odbył się wieczór kolęd pod hasłem "Hej kolęda!". Gościem specjalnym wieczoru był pan Mieczysław - mistrz akordeonu. Wychowankowie byli zachwyceni jego grą i z radością śpiewali kolędy z towarzyszeniem instrumentu. Atmosfera była tak gorąca, że pod koniec wieczoru muzycznego najmłodsi ruszyli do tańca. Za rok kolejny wieczór z kolędami a pan Mieczysław obiecał, że jeszcze nas odwiedzi.

W miesiącu grudniu klasy PDP przygotowywały zapiekankę ziemniaczaną. Głównym składnikiem były oczywiście ziemniaki. Dodatki uczniowie każdej klasy dobierali sami. Był to ser, bekon, szynkę, śmietanę. Zapiekankę uczniowie przygotowywali w ramach innowacji pedagogicznej „Ziemniaczany zawrót głowy”.